Thursday, August 23, 2007

Chocolate truffle with crumbles

Mjuk mörk chokladtryffel på en botten av krossade kakor. Bjöd på på jobbfikat - och två arbetskamrater som fyllde år helgen efter gjorde båda den som födelsedagstårta till sig själva. Den är good. Och mäktig utan att vara stark.


Botten:
200 g chocolate chip cookies, drömmar eller havrekakor
75 g (fast) smör

Tryffel:
125 g (fast) smör
3 dl grädde
500 g mörk choklad
1/2 dl kaffe

Fäst plastfolie i botten på en tårtform med löstagbar botten (22 cm diameter). Krossa kakorna fint och blanda med 75 g smält smör. Tryck ut i botten på formen.

Bryt chokladen i småbitar. Smält smöret till tryffeln i en kastrull, tillsätt grädde och kaffe och koka upp. Ta av från plattan och rör ner chokladbitarna. Rör och rör tills all choklad smält och det blir jämt och glansigt. Häll tryffeln i formen. Låt stå i kyl minst 3-4 timmar. Den klarar sig längre i kylen, men ta isf ut den lite innan den ska ätas så den inte är iskall. Lossa från formkanten med en kniv och dekorera med t.ex. kakao.

Receptet är taget från "Tårtor" av Maria Öhrn. En inspirerande bok utan helveganska tårtor men med många recept som är lätta att konvertera.

- Kopandafoods receptsamling -

No comments: