Sunday, August 26, 2007

Tiramisú cupcakes


Cupcakes - eller muffins om man så vill - med tiramisú-touch. Dyra ingredienser och söta som tusan - men också goda och lyxiga som få andra.

Cupcakes:
2,5 dl sojamjölk
1 tsk äppelcidervinäger
0,8 dl rapsolja
1,75 dl socker
1 tsk vatten
3 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljsocker

Cream cheese topping:
0,5 dl naturell mjukost (typ tofutti)
0,5 dl fast smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

0,5-1 dl espresso (eller starkt kaffe)
0,5-1 dl kaffelikör (t.ex. kahlúa)
lite choklad att riva över
ev. kakao och/eller kanel att pudra över

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ner vinägern i sojamjölken och låt stå några minuter och låt tjockna. Blanda olja, socker, vatten och mjölkblandningen i en bunke. Blanda övriga ingredienser för sig (t.ex. i en plastpåse - för att sprida bakpulvret) och rör ner i bunken. Rör snabbt ihop och fyll muffin/cupcakeformar till 2/3. Bör bli drygt 12 st, beroende på storlek. In i ugnen i drygt 20 minuter. Ta ut och låt svalna helt, gärna på galler.

Rör ihop mjukost och smör. Rör i socker lite i taget - gärna med stavmixer - tills det blir krämigt. Ställ övertäckt i kylen tills du ska använda.

Blanda 1 del kaffe med 1 del likör.

Skär ut lock i dina cupcakes i form av koner. Hålet ska gå nästan ända ner i botten. Tag 1 msk kaffeblandning per kaka och häll i hålet. Försök spida den jämt så att inte all smak hamnar i botten. Skeda på toppingen och tryck försiktigt dit locken. Dutta på lite topping till ovanpå locken och riv över lite choklad + eventuell kanel eller kakao. Klart!

Info. Från boken Vegan cupcakes take over the world - men med mindre ändringar av mängder och ingredienser för att passa svenska råvaror och måttenheter. Tänk på att använder du vanliga pappersmuffinsformar så måste du oftast ta två- eller tredubbla formar för att de inte ska flyta ut och bli pannkaka. Sen är det väldigt viktigt att sprida kaffeblandningen jämt i kakan så det inte blir likörchock i botten. Sist men inte minst - toppingen är grymt god - men överdrivet söt. Det skulle förmodligen funka att halvera sockermängden. Prova om du vill.

Och just det, en sak till - vinägern ger inte vinägersmak, den vispas i för att binda luft i sojamjölken.

- Kopandafoods receptsamling -

1 comment:

Anonymous said...

tja! grym blogg!
kommer ni på vegomässan?
i vilket fall som helst så får ni gärna lägga upp en banner till oss!
ha det fint och fortsätt blogga lika grymt!
http://vegomassan.org/?subaction=showfull&id=1192296165&ucat=1