Saturday, August 18, 2007

Fluffy donuts!



Yes!! Riktigt jävla goda munkar. Har tidigare gjort det vitt cirkulerade veganmunksreceptet som ska komma från hardcorescenen i umeå men blivit besviken på fluffigheten. Dessa var aningen krångligare att göra men väl värda besväret!

Till ca 20 munkar:

25 g jäst
2,75 dl sojamjölk

8-9 dl vetemjöl
1/2 dl socker
knappt 1 dl flytande margarin (eller 75 g smält smör)
olja till fritering
strösocker att doppa i

Värm mjölken i en kastrull tills den är ljummen. Smula jästen i en bunke, häll på mjölk och rör tills det smält. Tillsätt övriga ingredienser. Knåda degen och tillsätt mjöl så att den är klibbig men inte fastnar vid händer eller skål. Knåda länge, uppemot 10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt på varm plats i ca 45 min. Kavla ut degen till drygt 1 centimeters tjocklek. Tryck ut runda plattor med t.ex. ett stort glas (ca 8 cm i diameter). Vill du ha munkar med hål i gör du ett hål som du drar ut till lämplig storlek. Lägg på plåtar (bör bli två stycken) med bakplåtspapper. Jäs/förbaka i ugnen på 100 grader i 10 ca minuter. Lyft försiktigt ner de luftkuddeliknande munkarna i ett frityrbad och fritera tills de är gyllene. Lyft direkt från oljan till en skål med strösocker.

Fyllning:
Munkar utan hål kan fyllas med t.ex. vaniljkräm. Gör ekströms kokmarsan med sojamjölk eller köp alpros vaniljsås. Fyll en spritspåse med långsmal pip, stick in i varje munk och tryck ut fyllningen. Gör du det medan munkarna är varma och mjuka får du i mer fyllning innan de spricker.

Ovanpå:
Du kan även ringla över smält choklad, florsockerglasyr med mera. Jag föredrar socker.

Info! Är du osäker på hur man friterar - läs på teknik-sidan här. Munkarna är absolut godast färska. Om du inte ska äta dem samma dag så prova att frysa in dem. Använder du ekströms marsansås som fyllning ska du veta att den inte är så god varm, så vänta tills det svalnat innan du börjar frossan!

- Kopandas receptsida -

No comments: