Friday, July 13, 2007

Mjölkchoklad!


Nu är det dags! Både mjölkchoklad och vit choklad har anlänt till den veganska smakvärlden. Men hur smakar det? Det beror på vilken du väljer.

Den första chokladkakan vi kom över var Plamils "Milk chocolate" (bild nedan). Men hur mycket man ändå vill gilla veganföretaget Plamil så är det bara att konstatera: det här var det äckligaste hittills! Faktiskt oätligt, så grynig i konsistensen och så torr och carobliknande i sin smak att den lyckades distrahera mig mitt i biljakten i Tarantinos "Death proof". Betyget blir ett dissande minus.

Som tur är finns det alternativ. Företaget Organica har tillverkat både en vit choklad och en mjölkchoklad som både är ekologiska, rättvisemärkta och fantastiskt goda! Den vita chokladen ("White bar", bild ovan) smakar ganska likt vanlig vit choklad men utan smaken av härsken mjölk som funnits i alla vita chokladsorter jag någonsin ätit. Istället finns en rejäl karamellliknande råsockersmak. En riktigt god choklad som man inte trycker i sig utan njuter bit för bit (om man inte stoppar den i en vit chokladmousse). Betyget blir en stabil 2 av 3 möjliga.

"Swiss Chocolate Couverture Bar" (bild ovan) från samma företag moffas däremot med fördel ner i stora mängder, förutsatt att plånboken tillåter. Len, mild och mjölkig med mycket smak. Kan knappt bärga mig inför att få baka med den! Betyget blir till och med 3 av 3 möjliga, åtminstone inom kategorin milda chokladsorter.
Alla chokladkakor finns hos Goodstore i Stockholm.


No comments: