Friday, July 13, 2007

Grillpremiär!


Det sjukt varma vädret gav ryck i den oförklarliga grillnerven i fredags. Efter långa förberedelser i köket tog vi med oss vår engångsgrill och gav oss ut på Rinkebys gräsmattor. Nötkofta med myntayoghurt, grönsaksspett och balsamvinägerkanderad potatis i ugn blev resultatet.

Tyvärr var kanske inte maten den succé det låter som, även om lite receptomskrivning kan göra underverk.

Nötkoftan var ganska tråkig i smaken, men med annan kryddning och lite mjöl för att få fastare konsistens så hade den kunnat vara schysst.

Den "balsamvinägerkanderade" potatisen var god, men vinägersmaken var alldeles för tam. Ännu mer balsamvinäger kanske kan skapa ett mästerverk i framtiden. Rödlöken som stekts tillsammans med potatisen var däremot fantastisk, så att steka/koka/ugnsbaka rödlök i balsamvinäger är definitivt något som kommer provas igen.

Nötkofta med myntayoghurt (ur "Vegetariskt på 30 minuter" av Joanna Farrow, men med vissa ändringar)

olja
1 gul lök
1 liten torkad thaichili
2 vitlöksklyftor
1 tsk curry
1 burk (4 dl) borlotti- cannellini- eller naturella vita bönor
125 g malda mandlar
75 hackade mandlar

2 dl alpro yoghurt
2 msk hackad mynta (eller 1 msk torkad)
salt och peppar

1 msk citronsaft
1 msk olja

Finhacka och bryn löken i olja. Tillsätt chili, vitlök och curry och fräs en stund till.

Mixa tillsammans med resten av ingredienserna till en smet. Forma till åtta korvar runt lika många grillspett. Pensla med olja och grilla på aluminiumfolie.

Blanda hängd yoghurt, mynta, salt och peppar.

Blanda citronsaft och olja och pensla på de färdiga nötkoftorna.

Balsamvinägerkanderad klyftpotatis med rödlök (inspirerat av Jamie Olivers tv-spektakel)

Klyfta önskad mängd potatis, lägg i kastrull och koka upp. Låt koka 5 minuter. Häll av och häll i en långpanna.

Klyfta rödlök och lägg i långpannan.

Bryt loss klyftorna från en vitlök men låt skalet sitta kvar. Krossa dem och lägg i långpannan.

Häll över flytande margarin och olja efter smak.

Krydda med rosmarin, peppar och salt.

Dränk allt i balsamvinäger. Jag använde 2 dl till en liten långpanna, men det skulle ha behövts mer.

In i ugnen på 225 grader i 40 min. Rör 1-2 gånger så det inte bränns.

Nästa gång jag gör den här potatisen ska jag strunta i att förkoka potatisen, hälla på mer vinäger och använda mer rödlök (kanske 4-5 till en långpanna).

No comments: