Saturday, July 14, 2007

Made in Helsinki


Resan bar iväg med finlandsbåt för första gången. Helsingfors med Silja Line. Själva båten var under förväntan, även om det visserligen fanns en hel del schysst (tacobord) på buffén, och tillräckligt (sojamjölk och frukt) för att överleva på frukosten. Dock inte värt pengarna.

Att komma fram till Helsingfors var däremot desto mer värt. Arnolds munkar (ovan) bjöd på tre veganska sorter, lönnsirap samt kanel och socker, samt en rosa variant som jag tror kallades pomada men som jag inte fixade att prova i mitt sockerstinna tillstånd. Arnolds finns enligt uppgift lite överallt, men vi hittade det i köpcentret forum ca 100 meter från centralstationen.


Snett över gatan från forum sprang vi in på affärskedjan Smarket. Heaven! Förutom glasskylen ovan, med - förutom de vanliga tofuline- och oatlysorterna - risglass av märket Rys och sojaglass som hette Dixi. Återigen kunde vi bara prova en, och det fick bli Rys med skogsbärssmak. Lite vattning i smaken men väldigt krämig och bra. Enligt paketet är Kung Markatta ansvariga för att importera till Sverige - värt att kolla upp? Någonting ännu bättre var tofuline gold-strutar med hallon- eller toffeesmak. Ljuvligt!

Bland andra saker som fanns på Smarket utmärkte sig veganska och glutenfria sojakorvar av märket Poutto Tofu Växtgrillbit. Tre euro för fem korvar som luktar rökigt och köttigt och smakar korv. Vi köpte te paket, kylväska och kylklampar och tog hem till sverige. Avnjöts enligt bilden. Så jäkla gott.

Tyvärr har jag inga rövarhistorier att dra om alla fantastiska restauranger vi var på. Vi hade siktat in oss på en helvegetarisk restaurang som hette Zucchini och låg ett par hundra meter från båthamnen på en sidogata till Esplanaden. Den var dock stängd hela juli så vi hamnade på en kinarestaurang på Esplanaden och beställde tofu med kinesiska svampar - vilket ju låter grymt men var gegg i slime precis som alltid på kinarestauranger. Jag måste fan sluta äta kinamat alltså.. För kalaset fick vi betala 13 euro + 1 euro för vattnet...

I stort dock - Helsingfors är verkligen inget att frukta på veganska grunder. Kolla upp restaurnger lite innan bara. Staden är liten och ni kommer nog inte att ha problem att hitta ens med mina tveksamma vägbeskrivningar.

No comments: