Friday, July 13, 2007

Bästa kokboken!




Kokböcker gör oftast ett av två fel. Antingen är de så överstylade och har så “fantastiska” recept att man gärna bläddrar lite och tittar på bilderna, men ett år senare kommer på att man bara provat att laga ett recept ur den.


Eller så är de så tråkiga och har så trist svennig och/eller enkel mat att man undrar vem som egentligen skulle bry sig om att följa ett recept när man lika gärna bara kan slänga ner lite vadsom i stekpannan.


En kokbok, kanske den enda jag läst, som lyckas med att både vara okomplicerad och kreativ på samma gång är “Det vegetariska köket”.


Recepten i boken, som är skriven av Lotta Brinck, är uppdelade efter världsdel. Även om det kan vara lite konstigt att prata om "svensk mat" eller "afrikansk mat" så funkar upplägget väldigt bra. Resultatet är också en bok som verkligen hämtar influenser från nästan hela världen. De länder och världsdelar som är representerade är, förutom sverige, även medelhavet, europa, mellanöstern, afrika, indien, thailand, asien och latinamerika. Det finns även separata delar om dryck, bröd och frukost.


Extra features inkluderar en mindre näringslära, genomgång av viktiga ingredienser, två sidor matlagningsknep, säsongsguide till frukt och grönt med mera.


Annat positivt är det smidiga formatet, det billiga priset (ca 100 kr) och de smakromantiserande texterna som smittar av sig. Stort plus också för att boken tar stor hänsyn till veganer trots att det är en lakto-ovo-vegetarisk bok i grunden. Det är mestadels veganska recept och annars finns det nästan alltid tips om hur man gör rätten vegansk. Det enda negativa som kan sägas är nog att dessa tips nästan alltid består av "ta lite tofu" : )

No comments: